Zašto trebamo dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom?

I to ne samo u ljetnim mjesecima!

Cijelu godinu naša je koža izložena suncu. A izlaganje kože suncu pa bilo ono kratko ili svakodnevno doprinosi starenju kože, borama, pigmentaciji i nažalost razvoju raka kože. Trebamo li napomenuti da je ozonski sloj sve tanji radi čega je danas sunčeva svjetlost puno jača.

@intothegloss

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Postoje različiti tipovi UV zraka. UVC zrake su još i nekako blokirane ozonskim slojem dok UVA i UVB zrake itekako djeluje na našu kožu.

UVB zrake ili B kao „Burns“ (opekline) ili „bronzed skin (preplanula koža)

Učinci UVB zračenja brzo su vidljivi jer je ono odgovorno, između ostalog, za opekline. UVB zrake čine 5 % UV zraka koji dopiru do nas. Visokoenergetske su i ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline, alergijske reakcije i nastanku raka kože. Svjetliji tipovi kože reagiraju posebno osjetljivo na ovaj tip sunčevih zraka.  

@inkaliston

UVA A “ageing” (starenje) ili alergije

Sada znamo da UVB zrake izazivaju trenutne, neugodne opekline na koži. Ali se opasnost od UVA zraka obično podcjenjuje. Njima smo izloženi cijelu godinu, i onda kada je oblačno. One prolaze kroz oblake, staklo i epidermu. Za razliku od UVB zraka bezbolne su i vrlo duboko prodiru u kožu sve do stanica derme. Stvaraju slobodne radikale, dugoročno gledano mogu promijeniti stanice. UVA zrake uzrokuju netoleranciju na sunce poznatiju kao alergija, pigmentacijske tragove i prerano starenje kože, starenje kože tj., promjenu strukture elastičnih i kolagenih vlakana što uzrokuje obješenost kože i gubitak čvrstoće te pojavu bora. A jedno je i najveći rizik od djelovanja UVA zraka, a to je razvoj raka kože.

Iz tog razloga jako je važno da uključimo kreme sa zaštitnim faktorom u našu dnevnu rutinu.

Koliko visok zaštitni faktor trebamo koristiti?

U zimskim mjesecima dovoljan je koristiti kreme, serume ili losione sa zaštitnim faktorom + 30 dok u ljetnim, pogotovo ako ste izloženi suncu u periodu od 11 do 15 sati, obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom  + 50.

@susannekaufmann

Styležurnal Pick

Sun Drops Dr. Barbara

Ukoliko ste već našli i “pogodili” perfektnu hidratantnu kremu, ali ona nema SPF ili samo jako slab faktor – Sun Drops Dr. Barbara Sturm serum idealna je nadopuna sa zaštitnim faktorom + 50. Serum možete nanijeti prije kreme i ostaviti da djeluje 5 minuta ili nekoliko kapljica umiješati s kremom i nanijeti na lice. S tim što će se djelovanje SPF faktora reducirati ukoliko serum kombinirate s kremom.

Dermalogica dynamic skin recovery SPF50

Ova krema je moj osobni favorit! Moja koža lica obožava ovu dnevnu hidratantnu kremu s visokim SPF-om koja nije “teška”, a radi čuda! Koristim ju svako jutro, jedino što kod krema sa SPF-om svaku večer radim duplo čišćenje koje uključuje skidanje šminke precleanser-om i nakon toga blagim gelom za čišćenje lica.

Dermalogica pure light SPF50

Ovo je lagana verzija dnevne kreme koja obnavlja epiderm i posvjetljuje kožu, a ujedno štiti od UV svjetla koji potiče nastanak hiperpigmentacije. Sadrži dobre peptidi, vitamin C i biljni ekstrakti koji tretiraju i preveniraju diskoloracije, a tu je i moćna hijaluronska kiselina koja hidratizira i ublažava bore.

Dr. Dennis Gross Light Medium Instant Radiance Broad Spectrum SPF40

Lagano tonirana krema sa zaštitnim faktorom SPF40 koja se prilagođava boji kože. Prekriva nesavršenosti, ujednačavaju ten i smanjuju vidljivost sitnih linija i borica.

Drunk Elephant Umbra Tinte Physical Daily Defence SPF30

Tiffany Masterson stvorila je potpuno novu beauty kategoriju Clean Clinical. Krema u boji sa zaštitnim faktorom +30 za UVA i UVB zaštitu, kao i za zaštitu kože od slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja.

NIOD Survival 30

Izvrsna UV zaštitna formula s laganom teksturom koja sadrži novu formulaciju koja nudi široku zaštitu od kisikovih radikala, zagađenja, smoga, stresa, infracrvenog i plavog svjetla, kao i od UVA i UVB zraka.

CERAVE Hydrating Mineral Sunscreen SPF50

Hidratantni mineralni losion za zaštitu od sunca sa širokim spektrom djelovanja – bez ulja s titanovim dioksidom i cinkovim oksidom koja stvara zaštitnu barijeru na površini kože kako bi joj pomogla reflektirati sunčeve UVA i UVB zrake. Ova formula sadrži tri esencijalna ceramida koji pomažu vratiti kožnu barijeru i pružaju dugotrajnu hidrataciju, kao i niacinamid koji pomaže u smirivanju osjetljive kože lica.

VICHY UV-AGE DAILY CAPITAL SOLEIL SPF50

Novi UV-AGE DAILY fluid je na bazi vode koji njeguje, tj. djeluje protiv postojećih znakova fotostarenja (bore, tamne mrlje). Ova formula gradi otporan UV zaštitni film na koži kako bi pružio vrlo visoku zaštitu od dnevnih UVA i UVB zraka i onečišćenja.

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS AGE-CORRECT SPF50

Novi Anthelios Age Correct SPF 50 pruža zaštitu širokog spektra i sadrži korektivne aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline, niacinamida i feniletil rezorcinola. U ponudi je verzija ove kreme u boji.

Sanda Kraljević
Foto: @susannekaufmann @erinoffduty
Sanda Kraljević
Foto: @susannekaufmann @erinoffduty