Zašto nam je duks jako važan u ormaru

Priznali ili ne, duks je trenutno najnosiviji i najmoćniji odjevni komad pandemijske modne ere

Duks je jedan od “onih” odjevnih komada koji se istaknuo u ovom pandemijskom vremenu, kada govorimo o modi. I da, priznajete, “uvukao se u svaku poru” naše garderobe i još samo nedostaje da preko duksa obučemo najsavršeniju večernju korzet haljinu. On više nije simbol koji predstavlja hip hop subkulturu ili trenutak kada je kao dio uniforne s koledža izašao na ulicu, pa sve do scena iz filmova s početka 80-ih i trenutka kada ga je Lady Di napokon vinula u zvijezde i predstavila paparazzima. Duks je mainstream. Nosimo ga u svim situacijama i prilikama. I evo, nakon što ga je Nicolas Ghesquière uključio u Louis Vuitton kolekciju za ovu jesen i zimu, mi nemamo što više reći.

LOUIS VUITTON JESEN/ZIMA 2021
LOUIS VUITTON JESEN/ZIMA 2021

Već sutra ih nosimo uz suknju, ukoliko nemamo baš strogi office dress code. A tek Carrie Bradshaw suknja od kilometara tila i omiljeni duks. Kombinacije s duksom možemo uvijek “podignuti” s dobrim nakitom ili kapom i šeširom. Kada ih nosimo kao dio trenirke možemo ih kombinirati s kaubojkama ili chunky čizmama. Možemo ih nositi ispod finog kaputa ili sakoa, kao i ispod kožne bomber jakne, koja nam je trenutno prava zvijezda na našoj bucket listi. Duks je zvanično neočekivano dobar komad u sasvim običnom outfitu.

@jen_wonders
@ eliou__

Najjednostavnije, volimo ga! U nastavku vam donosimo stilske inspiracije koje nam to i dokazuju, kao i adrese koje imaju jako moćne dukseve.

@2moodstore
@filis_pina
@annabelrosendahl
@annabelrosendahl
@Ffilis_pina
@pollyhey
@carolinelossberg
@pollyhey
@ellenclaesson
@pollyhey

STYLEŽURNAL FAVORITE

@ATELIERMANOLA
@ANINEBINGOFFICIAL via @IDCONCEPTSTORE
@MOLIMAOCLOTHING
Sanda Kraljević
Foto: @mm_couture
Sanda Kraljević
Foto: @mm_couture