Upoznajte s nama jednog šarmantnog i nadasve nadarenog umjetnika

U stalnoj smo potrazi prepoznati i predstaviti novu energiju koja će probuditi našu estetiku, koja će nam otvoriti nove pejzaže, uljepšati nam svakodnevnicu. U našoj naraciji je to modna priča i stilski izričaj. Ovaj put predstavit ćemo vam jednog talentiranog i intrigantnog umjetnika koji se izvanredno uklapa i u tu našu estetiku, samo s drugačijim fokusom. Ime mu je Vladimir Mićković.

Privatna arhiva, Vladimir Mićković

Jednog istinskog umjetnika koji je usput i Mostarac pa smo dvostruko ponosni. Njegova duša je, kako ju i drugi vide, a i sam kazuje kroz svoje uratke, i sefardska i dalmatinska. Puna sevdaha. Taj duh Vladimir Mićković nam prenosi kroz muziku, kroz sve njegove izdate albume. Njegovo stvaralaštvo je tolikog opsega da ćemo se evo potruditi dati vam obrise opusa serviranog za konzumaciju. Repertoar albuma Vladimir je muzičko putovanje od Andaluzije do Balkana, pjesme koje se pjevaju generacijama od Splita i Dubrovnika preko Sarajeva i Mostara do Bitole i Soluna. Vladimir Mićković je iz bogatog repertoara sefardskih pjesama odabrao većinom tradicionalne pjesme, one nastale prije Drugog svjetskog rata.

@vladimir.mickovic

Za neke od pjesama Mićković je pronalazio brojne zapise, u nekim slučajevima i nepotpune. Usuđuje se Mićković iz fragmenata složiti i zaokružiti cjelinu. Pjesme govore o čežnji i nedosanjanom snu o povratku i suncu Španije, uz mnoštvo simbolika onih koji su protjerani iz svojih domova. Aranžmani i Mićkovićev glas, tematika pjesama donose nove boje, slikaju nove pejzaže i nove sanjane zalaske sunca Andaluzije.

Privatna arhiva, Vladimir Mićković

Album Riva degli Schiavoni, za koji je Vladimir inspiraciju pronašao u knjizi Predraga Matvejevića Druga Venecija, snimio je s ansamblom Kalafat, sastavljenim od glazbenika i pjevača iz Hercegovine, Hrvatske, Italije i Izraela. Dalmatinska je pjesma stradavala u povijesnim mijenama i prevratima, etničkim čišćenjima, narodnim preseljenjima i nasilnim preoblikovanjima dalmatinskih identiteta. Antropolozi i muzikolozi su se vraćali u prošlost pri pokušaju da ustanove što su i kako su pjevali dalmatinski brodograditelji koji su u nekoj imaginarnoj Veneciji sedamnaestog stoljeća pri napadima nostalgije, najednom prelazili s talijanske na slavensku, ilirsku, hrvatsku riječ u pjesmi kako bi se na taj način samoidentificirali.

Vladimir & Kalafat

Put povratka koji vodi kroz maštu Ljube Stipišića Delmate vjerojatno nema previše veze sa zbiljom i sa zvukom, ritmom i melodijom, onakvima kakvi su se prije četiristotinjak godina možda mogli čuti na Rivi degli Schiavoni, ali od tog puta, boljeg i vjerodostojnijeg, Vladimir Mićković nije mogao imati. Ovaj njegov album, pored svega drugog što jest, je do sad najefektnija posveta maestru Stipišiću. Čudno je i pravično što ju je taj vječni splitski autsajder doživio od možemo s pravom reći dostojnog mu mostarskog autsajdera. Album sačinjava šest pjesama, tri narodne i tri Stipišićeve, te sedma, dekonstruirana i na instrumental svedena “Zaspalo je siroče” koja se već pjeva sama od sebe, Pored anđeoskog glasa, Vladimir je akademski kipar, grafičar je i slikar, pa smo iz gušta, a i za vas posjetili i izložbu njegovih radova, koja je još uvijek otvorena i dostupna za javnost u Klubu knjige Knjižari Ivo Andrić, jednoj od naših omiljenih odredišta, koja se nalazi u Ulici Biskupa Čule bb, u Mostaru.

@klubknjigeandric
Privatna arhiva, Vladimir Mićković
Privatna arhiva, Vladimir Mićković
Privatna arhiva, Vladimir Mićković

Neću ga pokušati opisati jer ga je opisao Miljenko Jergović: “Akademski kipar, praksom slikar i grafičar, povremeni nastavnik likovnog, glazbenik i pjevač izvanredno sugestivnoga glasa, na granici soprana, duže od desetljeća djeluje kao istraživač glazbenih iskustava i tradicija svijeta iz kojeg je potekao. Pjevao je sevdalinke, sefardske i dalmatinske pjesme, one iz kreativnog naslijeđa i areala Ljube Stipišića Delmate. Snimao je albume, koje je u pravilu teško naći jer su objavljivani mimo velikih diskografskih kuća i bez pomoći Ministarstava kulture.”

Mostar Sevdah Reunion ft. Vladimir Mićković

A onda, povrh svega, okušao se i kao glumac. Nastupio je u predstavi Noć s Aleksom, redatelja Ivice Buljana i autora Marka Tomaša, u ulozi Pjevača (zabavljač koji prati duha i pjeva po narudžbi). Noć s Aleksom je biografska drama koja prikazuje lik Alekse Šantića, tačnije, njegove posljednje dane u kojima susreće vlastiti alter ego u liku Alekse K. Drama daje mnoštvo biografskih podataka o velikom mostarskom pjesniku i vrijedna je vremena.

Noć s Aleksom, sezona 2022/2023, Marko Tomaš, Ivica Buljan

Kazalište omogućuje susret “na istoj razini” fiktivnih bića, stvarnih bića, mrtvih. Omogućuje čak i uprizoriti isti lik u dvije različite dobi “istovremeno”. I mogli bi mi još pisati o njegovu opusu, hvaliti ga i biti ponosni što je naš, ali tu ćemo stati, u nadi da smo vam barem malo dočarali njegovo stvaralaštvo i probudili jedan novi intrigantni svijet te želju da upoznate njegov rad, preslušavate njegove pjesme, iznova. I opet.

@vladmir.mickovic
Lejla Balavac Vučković
Foto: Privatna arhiva, @klubknjigeandric
Lejla Balavac Vučković
Foto: Privatna arhiva, @klubknjigeandric