Togo sofa nas je totalno zavela, pogledajte i zašto

Stara vijest je ta da je Instagram platforma trendova, modnih, beauty, interijerskih, ma svih!

U svijetu interijera dominiraju trendovi iz 70-ih godina, redizajn kultnih komada namještaja viđamo i na IG profilima utjecajnih modnih imena tj. influensera. IG nam je dopustio ući u domove mnogih modnih lica s namjerom koja se brandovima mjeri u valutama tj. profitu i prodaji. To je trend danas i vjerujemo da se desio zbog trenutnih okolnosti, tj. nedostajanju socio-društvene sfere života. I to je ok, ali s mjerom, jer mjera je jedinica lijepog ponašanja.

@annabelrosendahl

Ok, da pređemo na stvar. Ulaskom u sferu intimnog ili bolje reći vlastitog, koji se javno dijeli na profilima utjecajnih modnih imena, daju se primijetiti komadi namještaja koji su odavno stekli kultni simbol i obilježili jednu cijelu dizajnersku dekadu. Sada su ih brandovi, agencije, sami dizajneri ili tvornice istih, izvukli iz sjene i ponovno pozicionirali u sami vrh interijerskih trendova. O ogledalu Ultrafragola i Bellinijevoj Camaleonda sofi već smo pisali, a pored ovih spomenutih tu su i sveprisutne Vitsoe polica, kao i Wassily stolica koju prepoznajemo na prvu.

@leisfez
@emilisindlev
@linneklund

Na toj listi je i sveprisutna Togo sofa/fotelja koja nam u trenu zaustavi skrolanje IG feedom. I tu počinje priča, tj. zavođenje. Togo modularni sistem dizajnirao je francuski dizajner Michel Ducaroy 1973. godine. Sofu dai danas izrađuje francuska tvornica namještaja Ligne Roset. Ove vrećaste, niske, ergonomski dizajnirane sofe/fotelje s utonulim profilom i izrazitom udubljenom i zakrivljenom linijom pravi su “slatkiš” za oči. Neki će reći da je ovo obična, udubljena vreća za sjedenje, ali Togo je prije 50 godina bio komad o kojem se pričalo i koji je obilježio jednu cijelu interijersku i dizajnersku dekadu. Togo sofe su godinama obožavali ljudi iz sfere umjetnosti, dizajna, muzike. Privlačnost ovog komada namještaja leži u njegovoj prilagodbi svim stilovima i minimalističkim i maksimalističkim, boemskim i retro itd.

@saint.fabien
@saint.fabien

Sveprisutan je na sceni iz dekade u dekadu, s manjim ili većim oscilacijama u svojoj popularnosti, ali se pravi re-boom desio upravo u ovoj protekloj pandemijskoj godini. Fokus se s putovanja, druženja i ostalih socio-društvenih aktivnosti preselio u “naša” četiri zida i bilo je logično da nam mozak apelira na sasvim druge fokuse (koji su dotada bili normalni i poželjni, ali ne stalni i primorani), a to je udobnost doma i negiranje kaosa koji se dešava oko nas.

@mija_mija

Takav apel su iskoristili mnogi brandovi upravo na IG platformi, koja je većini nas postala jedini širi prozor u društveni aspekt življenja. Tako su modni influenseri širom svijet dobili još jedan angažman, ovaj interijerski i uklopili plaćene komade namještaja u taj post dimenzija 1080 x 1080 px.

@blancamiro
@linneklund

Pitanje koje se nameće, onako realno i pravedno je to da li je ok banalizirati jedan ikonički komad namještaja s predznakom kultni sa štiklama, šljokicama, rumenilima, frizurama, koji je u svrhu promoviranja ranije ipak bio zastupljen u vrhunskim studijima pred objektivima umjetnika fotografije. O tome bi se moglo razgovarati, ali sigurno ne sada.

@brendahashtag
@aylin_koenig
Sanda Kraljević
Foto: @blancamiro
Sanda Kraljević
Foto: @blancamiro