The Human Voice je novi Almodovarov film koji vrijedi pogledati!

Ljudski glas, orig. The Human Voice, je novi, jedva čekani uradak režisera Pedra Almodóvara. U njemu glumi Tilda Swinton i to je prvi Almodóvarov film koji je snimljen na engleskom jeziku.

U vrijeme lockdown-a Pedro Almodóvar opet radi remek djela. Njegov novi film je priča o neimenovanoj ženi – izoliranoj, napuštenoj od strane ljubavnika, anksioznoj, punoj žaljenja i jala. Jarke boje, bizarna estetika i nepredvidive ženske prirode – sve je to sročenu u kratkoj filmskoj drami. Ovaj 30-minutni film je adaptacija djela Jean Cocteaua iz 1930. godine koji nosi isti naslov – La Voix Humaine. Film je i kamen temeljac Almodóvarovom uratku “Žene na ivici nervnog sloma”, oni koji prate njegov opus znat će to. Tilda Swinton igra ostavljenu ženu koja je na ivici sličnog stanja ili je čak i prevazišla svojevrsni slom. Ona živi u stanu u Madridu koji je tako uređen i dizajniran da će vam zastati dah, pun je narančastih i crvenih kolora, sa određenim retro štihom, dekor koji zaista može postojati samo u filmovima Pedra Almodóvara.

@swinton.tilda

Tilda razgovora sa bivšim ljubavnikom dok ga njegove spakirane torbe čekaju u hodniku, kao i njegov pas, koji je očigledno depresivan, tužan i zbunjen. Tilda sa psom ide u nabavku sjekire kako bi razarajući simbolično pokušala osjećati se bolje. Pedro Almodóvar radi ono u čemu je najbolji – dekonstruira žensko stanja uma i emocionalnu retoriku, kamera je usmjerena na interijer koji je čaroban, u nekoj je pomalo nevjerojatnoj kretnji po stanu, čak u jednom momentu interijer stana je bez stropa.

The Human Voice

Neke od kuhinjskih ladica se ne mogu ni otvoriti, a neke od dekoracija su lažne baš kao i život žene koju je napustio voljeni čovjek. U svemu tome je najjači glas samog ženskog lika koji se ne želi odreći svog dostojanstva i prepustiti se ariji tuge. Gluma Tilde Swinton ima kazališni stil i sve se doima kao da gledamo kazališnu scensku predstavu. A toliko i traje film.

@swinton.tilda

Skoro da ne postoji Almodóvarov film koji nema zavidan kostimografski opus koji se pamti. Sonia Grande je kostimografkinja koja je svoj posao uradila super odlično, s toga i ne čudi što je ostavljenu ženu obukla u Balenciaga modele koje potpisuje Demna Gvasalia, od glave do pete. Odjeća je predramatična  i anksiozna kao i sam glavni ženski lik, ali šta čovjeku preostaje dok pati od ljubavne boli, nego da se lijepo obuče. Ona je žena koja svoju opsesiju za modom i urbanu sofisticiranost zapravo pretvara u klaustrofobičnost lutkine kuće, dekonstruirajući sve tragove realnog života. Ovo je još jedan Almodóvarov film koji vrijedi pogledati!

The Human Voice
Pedro Almodóvar 
Lejla Balavac Vučković
Foto: @swinton.tilda
Lejla Balavac Vučković
Foto: @swinton.tilda