Razgovarali smo s kreativcima koji se zovu Molimao

I žive u Sarajevu!

Započeti priču o Molimao brendu koji u svom naslovu nosi Made of Sarajevo since 2010. nije lako i jednostavno. Uvertiru moramo imati kada govorimo o realiziranoj priči o lifestyle brendu koji može parirati veikim svjetskim brendovima u ovoj branši.

Pustili smo najprije da nam sami ispričaju priču i onda je ovaj uvod išao glatko, skoro pa sam od sebe. Ovo nije još jedna priča o majicama i duksevima, o art printevima i svim tim malim detaljima koji nam uljepšaju dnevne rutine. Nećemo puno u uvodu jer oni to i ne trebaju. Uživajte u priči o brendu koji ima ideju, svoj razvojni put i realizaciju u punom smislu, obraćajući pažnju na svaki detalj u tim svojim razvojnim koracima. Ovo je brend koji će trajati i kojeg morate posjetiti kada ste u Sarajevu. Pričali smo s kreativcima koji stoje iza MOLIMAO brenda, uživajte u riječima i fotkama.

Foto. Damir Hajdarbašić

Jer mi smo se zaljubili u ovu fantastičnu priču koja u svom DNK nosi posvetu i jednoglasnu poruku FUCK HATE, LET’S CREATE! Čekamo da MOLIMAO ICON ORANGE dukserica bude dostupna, trenutno je SOLD OUT!? Nosit ćemo ju uz sve i svugdje!

MOLIMAO Icon Orange dukserica

STYLEŽURNAL. Molimao priča se vrti oko Sarajeva, tj. njegovog duha u kojem mnogi uživaju, recite nam malo više o počecima, inspiraciji i brendu koji priča ovu jedinstvenu priču u koju se svi zaljube?

MOLIMAO. Molimao je nastao u aprilu 2010. godine u Sarajevu. Glavna inspiracija od samih početka je bila gradska energija i graffiti/street art estetika “upakovana” u čisti i često minimalistički dizjan. Cilj nam je bio stvoriti prepoznatljiv brand i ponuditi nesto drugačije – fuziju streetwear-a i design proizvoda inspirisanih lokalnim stilom života i Sarajevom. Kako smo bili prvi lokalni brand ove vrste, počeci nisu bili jednostavni, ali od prvog dana feedback je bio odličan i Molimao zajednica je počela rasti. Danas smo najponosniji na činjenicu da nas podržavaju super ljudi kako lokalno tako i regionalno i da smo postali prepoznatljiv dio lokalne dizajn zajednice.

Foto. Damir Hajdarbašić
Foto. Damir Hajdarbašić

STYLEŽURNAL. Što vama predstavlja Molimao i Sarajevo?

MOLIMAO. Sarajevo je jedan veoma poseban grad pun kontrasta, grad koji u jednom danu i volite i mrzite, u jednom momentu je najbolji grad, a u drugom najgori…svi ti polariteti predstavljaju neiscrpnu inspiraciju kojom se Molimao “hrani”.

Foto. Damir Hajdarbašić

STYLEŽURNAL. Kako bi vi (sami sebi) opisali estetiku brenda? ( Objašnjenje uz pitanje jer evo nismo uživo u razgovoru: Pojasnite nam aspekte Sarajeva koji vas inspiriraju i kako ste ga implementirali u svoje kolekcije?

MOLIMAO. Molimao estetika je slojevita, ali dva osnovna elementa koji se mogu izdvojiti su graffiti/street art uticaj ili tzv. urbana streetwear estetika sa jedne i minimalizam u dizajnu i ilustraciji sa druge strane. Pored toga tu su muzika, underground kulturna scena i arhitektura kao velike inspiracije. U našim ilustracijama pokušavamo “uhvatiti” energiju Sarajeva koju je teško opisati, ali je definitivnu tu i vodi nas već 11 godina.

Foto. Damir Hajdarbašić
Foto. Damir Hajdarbašić

STYLEŽURNAL. U jeku pandemije otvorili ste web shop koji nam se estetikom i funkcionalnosti na prvu odmah svidio, onda ste tik pred 27. Sarajevo Film Festival otvorili jedinstven studio na adresi Zelenih beretki 32 (kod Principovog mosta) i izgleda fantastično. Čime ste se vodili kod odabira lokacije, uređenja i same priče oko brenda i prostora u kojem će živjeti?

MOLIMAO. Mi smo imali webshop od prvog dana, međutim napravili smo veliki redizajn tačno pred početak pandemije i sve podigli na jedan novi nivo. Novi dizajn i funkcionalnosti su rezultat svih sugestija naših fanova s kojima smo imali otvoren dijalog na tu temu putem društvenih mreža. Reakcije na webshop su bile odlične i drago nam je da se i vama dopao:)

S druge strane, potraga za prostorom je trajala godinama, ali vrijedilo je čekati jer smo pronašli prostor kakav smo sanjali. Tačnije, pronašao ga je naš prijatelj i sarajevski DJ Mr. Mehikano koji nam je poslao link za oglas. Interesantno je to da niko ne vjeruje da je ovaj prostor bio na toj adresi jer je enterijer bio toliko zapušten i uništen arhitektonski da se danas bukvalno ne može prepoznati.

Foto. Damir Hajdarbašić

Što se tiče enterijera, tu smo odriješene ruke dali studiju Mecolada. Jedini imperativ je bio da prostor bude komplementaran sa Molimao estetikom i energijom i po prvim reakcijama uspjeli smo:)Bitno je napomenuti da smo shop zamislili kao “živi” projekat kako u smislu enterijera tako i u smislu ponude. Plan je pored našeg branda koji je u centru svega ugostiti I druge lokalne i regionalne brandove koji se uklapaju u Molimao priču i estetiku.

Foto. Damir Hajdarbašić

STYLEŽURNAL. Vaše majice, duksevi, kape su itekako prepoznatljive, idealno su se uklopili u pandemijski i postpandemijski stil oblačenja. Možemo li očekivati i neke novosti u kolekcijama Molimao Clothing? Pričate priču koja je definitivno dopadna i zanimljiva, planirate li neke nove suradnje?

MOLIMAO. Naravno, paleta Molimao proizvoda ce se definitivno širiti I konstantno radimo na novim projektima a neke nove I super interesantne kolaboracije su “iza ugla”  ali o tome uskoro 😉

Foto. Damir Hajdarbašić
Styležurnal
Foto: Damir Hajdarbašić
Styležurnal
Foto: Damir Hajdarbašić