PYT je još jedna danska lekcija umijeća življenja

Imamo novu riječ, novi pojam, kao i malo drugačije poimanje svakodnevnice!

Već dugo slušamo kako su Danci najsretnija nacija na svijetu. Kupovali smo njihove knjige o odgoju djece i nastojimo spoznati tu njihovu nepodnošljivu lakoću odrastanja spremnih da se “u miru” uhvate u koštac i s malim i velikim stvarima i situacijama. Teško je odrediti koja je njihova tajna, no postoje stvari kojim se vode i na koje bi se mogli ugledati, pristupi svakodnevnici koje bismo mogli kopirati. Osim hygge-a, o kojemu smo pisali OVDJE i kojim definitivno obogaćujemo svakodnevnicu ili smo tek u pokušajima, nametnuo se i pojam PYT. Radi se jednako o filozofskom konceptu i svakodnevnoj poštapalici. PYT je izraz koji bi se mogao prevesti poput: “Šta ćeš” i “Šta se može” bez ikakvih znakova interpunkcije, a u konceptualnom smislu predstavlja prihvaćanje toga da je situacija izvan naše kontrole, te odbijanje živciranja oko toga jer ionako ne možemo ništa učiniti po tom pitanju odmah ili trenutno.

@elise.bak

Recimo, obukli ste se za sunčan i lijep dan, imate poslovni sastanak (jedan ili tri) i onda usred dana vrijeme se promijeni i počne padati kiša, a vi pokisnete kao miš i tako mokri do kože na sastanak. PYT je stanje svijesti, to je odluka da ne razmišljate o stvarima na koje trenutno ne možete utjecati i da ne osjećate sram zbog svakodnevnih pyt-i situacija i da se u tom trenutku ne prepuštate ljutnji i stresu. Prihvatite da je trenutno situacija van naše kontrole i ne živcirajte se oko toga, bez imalo predumišljaja!

Ništa novo, ali uvijek vrijedno podsjećanja.

@elise.bak

Sreća je izbor, to znamo i moramo prihvatiti. Korištenje pozitivnih riječi, također, a podizanje pozitivnih vibracija je recept za pozitivu. PYT je pozitivna riječ koja sa sobom nosi olakšanje. E sada, Danci oko svega pozitivnog naprave koncept koji se onda prenosi, kao i ovaj tekst. Ovu riječ koriste pedagozi u njihovim školama i vrtićima jer na tom principu podučavaju djecu kako da se nose s manjim svakodnevnim situacijama koji nisu životno važni, a koje znaju napraviti pravi malo haos u glavi, npr. izgubili u igri, izgubili olovku, izgubili kapu, danas nisu najbolje odradili neku ulogu ili test, a pripremili su se i dali sve od sebe. Danci smatraju da je upravo ovo važna životna vještina kojom odbijamo instinktivno okrivljavanje sebe ili drugih za nešto na što trenutno ne možemo utjecati, a desilo se. Kod ovog pristupa nema frustracija niti usmjeravanja krivnje na nekog drugog ili trećeg niti živciranja. Tu nastupa PYT i spoznaja da ne možete utjecati na neke situacije i kako se nositi s njima.

@hannahcrosskey

E sada, ovakvu vještinu koja se odnosi na gore spomenute svakodnevne banalne situacije kod kojih se često živciramo ili budemo frustrirani jedno izvjesno vrijeme, a bespotrebno, jer u tom trenutku ništa ne možemo promijeniti osim svoj pristup, trebamo prakticirati ODMAH i SADA. Ipak, nemojte ili nemojmo pogrešno shvatiti ovaj koncept, on se ne odnosi na ozbiljne situacije u kojima se želite riješiti odgovornosti ili prebaciti ju na nekog trećeg ili opravdati svoju pasivnost u nekom poslu ili odnosu. PYT se isključivo odnosi na svakodnevne nepredviđene situacije koje nisu u našoj kontroli, a stvore nam zbrku u glavi. Evo dragi naši, usvojite PYT u vaš svakodnevni rječnik, učite svoju djecu značenju ove riječi kroz svakodnevnicu, učimo iz drugih kultura, od drugih pametnijih od nas. I sretnijih, dakako – kako god to zvučalo!

@tattivasilieva
Lejla Balavac Vučković
Foto: @svedea
Lejla Balavac Vučković
Foto: @svedea