Priča o Pierre Jeanneret Comittee stolici

Ova stolica je kultni dizajnerski komad i nosi jednu jako zanimljivu priču

Stolicu je dizajnirao švicarski arhitekt Pierre Jeanneret i to na poziv velikog Le Corbusier koji je trebao izgraditi grad, tj. simbol budućnosti, za tek priznatu samostalnu državu Indiju. Le Corbusier je za taj projekat okupio tim ljudi, između ostalog, i švicarskog arhitektu Pierre Jeanneret čiji je zadatak bio dizajnirati namještaj za sve institucije koje će se nalaziti u ovom gradu. Jeanneret je odradio svoj dio posla i namještaj je dao izraditi od strane lokalnih obrtnika od burmanske tikovine i od trske. Njegova razmišljanja su bila jednostavna, napraviti čvrst i robustan namještaj koji će izdržati klimatske uvjete u Indiji, a opet biti u vizionarskom i eksperimentalnom duhu kakav je bio i on sam.

@nordiskagalleriet
@nordiskagalleriet

Namještaj je napravljen u ogromnim količinama. Tada je nastala i ova kultna Pierre Jeanneret Committee stolica. Kultna je postala puno poslije, evo nastavka priče o njoj. Nogare ove stolice su napravljene u obliku slova A i to je njezina, pored čvrstoće i robusnosti, glavna značajka koja će i napraviti razliku među svim do sada poznatim stolicama. (PS. Ovakvih komada je bilo i kod nas (u Jugoslaviji), nadamo se da su negdje sačuvane, restaurirane i da nisu prodate za džabe, bačene ili spaljene.) Međutim, kao što je slučaj sa svim djelima koja su ispred svog vremena, Chandigarh koji je dovršen do ranih 1960-ih, postao je žrtvom promjenjivih ukusa, a do 1980-ih godina prošlog stoljeća, Jeanneretova djela, izrazito moderna i dizajnom ispred svog vremena, uključujući značajan broj ovih stolica, bila su odbačena jer nisu bili trendovska, nisu bila u modi. Tek u 2000-tim trgovci namještajem uvidjeli su vrijednost Jeanneretovih stolica te otkupljivali brojne originale.

@nordiskagalleriet
@pierre_jeanneret_studio

Tako je ova stolica postala kultni dizajnerski komad pa i više od toga, ona je prava skulptura. U Indiji je od 2011. godine na snazi zakon koji propisuje da nijedan od originalnih komada, koji se još uvijek nalazi u gradu Chandigarh, ne smije napustiti zemlju bez odobrenja Ministarstva kulture. I eto, tako to biva s djelima i ljudima koji stvaraju ispred svog vremena, većinom budu posthumno priznata. I naravno, svi su trenutno ludi za ovim stolicama, rade se i komadi koji nevjerojatno nalikuju originalu, dostižu cijenu koju ne možemo zamisliti i svi ih žele.

@nordiskagalleriet
@nordiskagalleriet

Eto, jedna priča o tome kako djela i ljudi ne moraju biti veličani tek kada dođe to neko vrijeme, a vrijeme ne možemo zaustaviti. I vrijeme je da budemo ok sa svime što trenutno nije blagoslovljeno od strane većine i da traje i u vremenu kada je stvoreno, bez obzira na to što nije došlo “pravo vrijeme”. U nastavku donosimo sjajne interijere koji su ovu stolicu uklopili kao skulpturu, kao djelo koje je puno više od same stolice koja služi svojoj svrsi. I naravno, imamo adrese koje će vam biti interesantne ukoliko tražite ovakav komad namještaja: H&M Home, Westwing, Domus Belgrade, Trika Interior Design Services

@nordiskagalleriet
@nordiskagalleriet
@mija_mija
@pierre_jeanneret_studio
@eyeswoon
@pierre_jeanneret_studio
@mija_mija
Sanda Kraljević
Foto: @mvb @pierre_jeanneret_studio
Sanda Kraljević
Foto: @mvb @pierre_jeanneret_studio