Postoji li savršena tkanina za ljetne dane? Da, LAN

Lan svakog ljeta ima potencijal postati zvijezda sezone, i tako bude

Lan ponovno dobiva svoju zasluženu popularnost zahvaljujući svom održivom potencijalu. Znamo da je trend održivosti jači nego ikada i u potpunosti ga potpisujemo. Jeste znali da uzgoj lana ne zahtijeva pesticide, a za proizvodnju se troši manje vode i energije od pamuka ili poliestera. Osim toga, lan je vrlo otporna tkanina, može trajati godinama, a to i želimo, pogotovo kada za neki komad izdvojim malo veću svotu. Takav je lan. Ova tkanina je spas na ljetnim temperaturama. Diše, hladi, regulira temperaturu tijela i što je najvažnije brzo se suši.

Foto @jacquemus

U dizajnerskim kolekcijama proljeće/ljeto 2020 koje nas inspiriraju za naše vlastite stilske igre, lan je apsolutni trend. Dizajneri ga koriste na totalno nepredvidljive način. Kombiniraju ga sa svilom kao što to radi Jacquemus, rebrastim finim tkaninama poput Pradinih dizajnera i jednostavno se igraju s bojama i uzorcima.

Laneni trench mantili i tailored hlače do ispod koljena u kombinaciji s finim potpeticama poput onih u kolekciji našeg omiljenog MARK KENLEY DOMINO TAN, vrijedne su stilske preporuke. Sakoi od lana i to u bojama vraćaju se na velika vrata, rado bi kombinirali “njegov” fini laneni sako i svilenu haljine s bretelama. Za dnevne kombinacije birat ćemo tenisice, a za večernje izlaske potpetice s tankim kaišićima. Suknje od lana A kroja ili na preklop s fino obrađenim rubovima kao što je ova Prada kreacija ispod, inspiracija su nam za neke vlastite krojeve.

Prada

Alexander McQueen pokazao je nama najljepšu haljina ovog ljeta. Za ovu kolekciju je korištena prastara tehnika obrade lana, uzimajući u obzir proces štirkanja lana dok se ne dobije ovaj impregnirani izgled. Nadamo se da ćemo vas inspirirati odabranim fotkama iz dizajnerskih kolekcija, koje ovu sezonu stavljaju naglasak na lan i igru boja i uzoraka.

Alexander McQueen
Jacquemus
Jil Sander
JW Anderson
Prada
Gabriela Hearst
Jacquemus
MARK KENLEY DOMINO TAN
Sanda Kraljević
Foto: Vogue.com, Instagram
Sanda Kraljević
Foto: Vogue.com, Instagram