Kuća na sjeveru u kojoj bismo proveli ljetni godišnji odmor

Jeste vi persona koja bi ljetni godišnji odmor provela svugdje, osim na moru? Možete čitati dalje s nama!

Ne zvuči loše. To je putovanje koje treba pripremiti puno ranije, iskoordinirati sva mjesta koja želimo posjetiti. A u Skandinaviji ih ima doista jako puno, to su mali skriveni dragulji, pogotovo ljeti. Ova kuća u Švedskoj, na otoku Färingsö u blizini Stockholma, idealna je pozicija za takav plan, citybreak i jedan potpuno drugačiji “godišnji”. To je naš plan (jedan od mnogih) za izlazak iz komfort zone, plan za jedan novi početak kada se vratimo na NORMALNO. A hoćemo!

KNJIGA, Country Houses of Sweden

Ladanjske kuće, ljetnikovci, vikendice (nazovimo ih kako nam drago) u Skandinaviji većinom su istog vanjskog izgleda. Nisu zidane, napravljene su davno nekada po principu gradnje montažnih kuća, ali jako dobro izolirane. Boje su crvene, bijele ili žute i prema tim kombinacijama variraju boje krova. Sve je okruženo zelenom bojom prirode. Idilično, romantično, rekli bismo slavljenja tradicije koje se oni još uvijek čvrsto drže. Ukoliko želimo “zagrebati” u prošlost, ova knjiga gore je idealna table book za sve ljubitelje skandinavskog lifestyle-a.

@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET

Neki kažu da je prelazak u ljetnikovac ritual duboko usađen u švedski mindset. Šveđani, tj. Skandinavci vole putovati, ali putovanja za njih nisu potpuno opuštanje. Zato oni u svojim ljetnikovcima na otocima ili jezerima, u prirodi općenito, nalaze taj prijeko potrebni mir.Naš plan putovanja je imati bazu blizu metropole i putovati iz te baze u obilazak, a ta baza bi bila OVA KUĆA.

@FARINGSOHUSET

Ona nije nimalo nalik kućama koje smo gore opisali i kakve ćete viđati ukoliko otputujete u unutrašnjost Švedske ili druge skandinavske zemlje. I na kraju krajeva, ne mora to biti Švedska i ne morate imati plan, važno je putovati, iz puno više razloga osim otići negdje. Ova kuća je nešto potpuno drugačije, a opet estetski “čista i sirova”, uređena po normama skandinavskog načina življenja koje je prožeto lakoćom koju im dozvoljava standard i na njemu izgrađene navike. Oni jako vole život, to je sigurno i znaju ga živjeti, htjeli mi to priznati ili ne.

@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET

Ovu sliku ste zasigurno već vidjeli negdje na bespućima Instagrama, a kojom vizualno potvrđujemo sve već gore napisano. Knjige, pomno birane umjetnine i namještaj, a na prvi pogled nam se čini ništa posebno. A sve je posebno, svaka stvar ili komad namještaja je upravo na mjestu gdje treba da bude. Da ne dužimo, uživajte u nama najljepšoj kući za odmor u Švedskoj koju bi baš za ljetnih mjeseci željeli posjetiti. I da, ovo je naš ljetnikovac iz snova i Bellinijeva sofa Camaleonda u roza boji i bijela fotelja Roly Poly by Toogood for Driade Official i mramorna kuhinja i stol i betonski pod jer kažu DREAM BIG BABE!

@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
@FARINGSOHUSET
Sanda Kraljević
Foto: @faringsohuset
Sanda Kraljević
Foto: @faringsohuset