Kako pravilno njegovati kožu i tijelo


Žena koja njeguje svoju kožu prepoznaje se na kilometre.

Njega obuhvata mnogo toga, od zdrave prehrane, unošenja dovoljno, nikad previše, tečnosti (čitaj vode), treninga, dovoljno sna, što manje stresa i tek na kraju beauty proizvode.

@intothegloss

Šta je to što je najbolje šta mogu napraviti za svoju kožu, postoji bezbroj odgovora, a onaj naš najiskreniji bio bi: Čuvajte i brinite se za svoje unutarnje ja, pobrinite se da nemate „knedlu“ u grlu, izbacite sve svoje nedoumice, ukoliko ne, sve se to pokaže na vašem licu, koži, kao na nekom ekranu laptopa, kad izgooglaš termin koji želiš. Isto tako, žena mora imati nešto što se naziva neiscrpna ljepota koja dolazi iznutra kako bi njezina koža izgledala zadovoljno i zdravo.

Tu je i nova generacija proizvoda, vitaminskih tableta i  napitaka  koji obećavaju učiniti vašu kožu, kosu i nokte zdravima i sjajnima.

@intothegloss

A mi se čvrsto nastojimo držati ovih načela:

  1. Prvo i osnovno bi bilo da se koža čisti i izbjegavaju, dakle bilo kakve upale i upalni procesi, vanjski ili unutarnji. Obezbjedite sebi i svojoj koži dovoljno tečnosti, zdrave hrane, te dovoljno sna. Izbjegavati agresivne i jake namirnice, odnosno umanjiti njihov unos.
  2. Konstantno raditi na koži i njegovati kožu, čistiti je od make-up uvečer, masirati je/ ne nužno kod kozmetičarki, moguća je i self masaža, čišćenje je obavezno barem jednom  mjesečno, naravno ovisno o tipu kože.
  3. Zaštitni faktor, Zaštitni faktor, Zaštitni faktor! Uvijek čak i kad misliš da nema sunca, kad je kiša i snijeg, nanijeti ga!!!
  4. Ti si ono što progutaš i provariš, ti i tvoja koža! Kao najveći organ i nije iznenađenje da koža pokazuje unutarnje stanje tvoga organizma i tvojeg unutarnjeg zdravlja. Jedi hranu punu probiotika, voće, povrće, limitiraj stres- nauči se da kontroliraš stres, kao i hranu koja uzrokuje upalne procese, kao gluten, mliječne proizvode i šećere.
  5. Kontroliraj hormone.
  6. SLUŠAJTE SVOJE TIJELO i svaki put kad lice pokaže nepravilnost, oslušnite, uvijek ćete znati da tijelo vrišti na van!
  7. Eh da, volite sebe malo više beskompromisno.

Lejla Balavac Vučković
Foto: @dermalogicahrvatska
Lejla Balavac Vučković
Foto: @dermalogicahrvatska