Kada Styležurnal prošeta Istrom…

U susret ljetu (ili nekom produženom vikendu kao što je ovaj moj) odlučila sam vas na blic provesti Istrom

Već tradicionalno Istra je mjesto gdje se sastajem sama sa sobom. Ili bolje rečeno, mjesto koje me uvijek vrati meni. Mjesto na kojoj se sastaje neprevaziđena sreća, gdje nije teško postati maher neopterećenosti, gdje je i dokoličarenje umjetnost, a za naredanu paradu vinskih čaša vam i ne treba krinka. Plan je bio brušenje offline života uz hedonizme koji te na ovom mjestu iz svih pravaca napadaju uz vježbu i čitanje ‘THE POWER OF NOW’. Ni redak knjige, ali evo njih nekoliko o tome zašto vrijedi hvatati krivine dobrog ića i pića u Istri.

@minamilutinovic

Za laku noć i dobro jutro…

Ako već birate početnu točku ture po Istri neka to bude, ako mene pitate, naljepši grad na ovoj kugli, Rovinj. Opcija kada je u pitanju smještaja u Rovnju i okolici Rovinja je sijaset. Fact: autom ste najviše na sat ipo udaljeni od jednog kraja do drugog kraj Istre. Ako vas mrzi vožnja, vrhunac luksuza lokacije, koja prati interijer i eksterijer hotela, sea, spa & gastro usluga i najljepši pogled od izlaska do zalaska sunca je hotel Grand Park Rovinj.

Za mlade i one koje žele da im ponešto ostane u džepu, The Melegran je super, super hotelčić u staroj jezgri Rovinja, uređen zabavnom eklektičnom estetikom. Za sve kojima vožnja nije problem idemo u okolicu. Doživljaj prave istarske atmosfere nude STANZIE (googlaj). Najpoznatija Stanzia instagrama, Stanzia Menenghetti nije stvar floskule i nije stvar fotogeničnosti. Prekrasne sobe, osoblje, vinogradi, maslinici, slani i slatki zalogaji, vina. Kompletno pampering iskustvo.

Isto vrijedi i za San Canzian. Boutique maleno selo krcato pravim istarskim štihom kako u interijerskim detaljima, tako u mirisima posađenog začinskog bilja koje se direkt iz njihovog vrta, seli u kuhinju, pa vama na tanjur.

Čin-Čin-anje…

Dobre stvari u životu ne treba mijenjati rekla bih za vinariju Kozlović. Oranž vina treba probati u vinariji ROXANICH i prije treće čaše vina uslikati se u ludo dobrom ambijentu (lijepih kulisa ovdje je previše, čik izaberi najšareniji i najljepši ako možeš). U čast Istre ne treba zaboraviti predivnu tradiciju Kabole, skoknuti do Franc Armana, Rossia i Matoševića, a u povratku kući svratiti do vinskog dvorca Belaj. Ono gdje nisam bila, ali jesam pila, jesu gutljaji Clai vina. Pa eto, nema na čemu, budite brži od mene. Za koktel i gledanje u more, uvijek Mediteranneo ili u napudranoj verziji Valentino bar.

Food Affair…

Gastronomskih poezija u Istri je previše. Kažem ja i svjetski turistički vodiči i gastro magazini koji je iz godine u godinu svrstavaju u vrh. Znači, od konoba, Michelinovih zvjezdica i preporuka do toga da moram napomenuti da svaka već spomenuta vinarija ili hotel imaju vrhunske menije vrijedne plusa na vagi. Konoba Alla Beccaccia ultimativni must i tu ćete najbolje jesti. Čika Pino će privući stolicu za vaš stol, pobrojati svu domaću paštu koju trenutno radi, a vi na sve klimnite glavom. Zapištite si Stari podrum, La Puntulinu, Batelinu od Skoke, konobu Morgan, Zigante, Ostariu Veranda, Vodnjanku, Boccaportu.

3, 2, 1 –Akcija!

I što raditi u jednoj od najpoželjnijih vinskih regija, osim zujanja po vinarijama, isprobavanja tartufa u svim oblicima i umakanja kruha u maslinovo ulje? Istra je svakako retreat sama po sebi. Noćnog života i clubbinga i nema (valjda jedini mana). Tijelo, um i dušu odmorit ćete i u unutrašnjosti i na obali. Što je ljepše, ne znam. Ljeti morem. Plaže su uglavnom stjenovite i divlje. Otiđite na otok Levan, Ceju, na Rt Kamenjak, grabite sunce na Zlatnim stijenama Pule, stacionirajte se na stijene Rovinja, dio Punta Corrente je predivan. S početkom ljeta obiđite i Svetivinčenat i ogromna polja lavande prije njenog rezanja. Motovunski festival ili Motovun bez festivala, zađite u sva sela okolice, Grožnjan je najljepši. Slapovi Istre, Brijuni, kina na otvorenom, iskustvo truffle huntinga s Prodan tartufima je velikaaa preporuka, a yoga retreat-ova je zaista mnogo, a za minimalni dodir sa suvremenim svijetom služit će vam podnožje Hotela Grand park u kojem vrvi ponuda Dr. Barbare Sturm, Byredo, Isabel Marant. 

@minamilutinovic
Lea Kraljević
Foto: @minamilutinovic, Lea Kraljević
Lea Kraljević
Foto: @minamilutinovic, Lea Kraljević