IKIGAI ŽIVOTNA MUDROST S ISTOKA i može li se primijeniti i kod nas


U moru knjiga za samopreživljavanje i samoizlječenje, radu na sebi, a ne na drugima te milijun različitih koncepata življenja, danas biramo ovaj.

Pročitajte fragmente, možda se možete pronaći.„Ikigai“ je smisao života ili ono zbog čega svaki dan ustajemo s veseljem. Iki na japanskom znači život ili biti živ, a gai znači „ono što je vrijedno“ Doslovan prijevod bi bio „ono zbog čega vrijedi živjeti“. Ikigai predstavlja japansku životnu mudrost, tankoćutnost i načine postupanja jedinstvene u japanskom društvu, a u posljednje vrijeme koncept ikigaija sve više zaokuplja zapadni svijet, baš kao što je svijet ne tako davno osvojio danski hygge (ugoda poznatog).

Koncept ikigai utjelovljuje sreću u životu, daje mu zadovoljstvo i značenje. Važno je imati definiran i jasan ikigai, a za to ne trebate biti Japanac da biste ga iskusili.

@ikigaibook

Dva Europljana, mediteranca su se upustila u približavanje tog koncepta zapadnom svijetu, pa su njihove knjige preporuka za čitanje, a i svjetski bestseleri. Hector Garcia i Frances Miralles, a djela su „Ikigai“ i „Ikigai u praksi“. Možemo provesti dane, mjesece i godine uronjeni u rutine, gurani kroz inerciju obaveza. Međutim, kako pišu García i Miralles, nakon nekog vremena zapitat ćemo se živimo li doista svoj život ili se ograničavamo na preživljavanje kako bismo ispunili tuđa očekivanja.

@ikigaibook

Kad si se posljednji put zapitao koja je tvoja životna misija? – pitaju autori. Njihov prijedlog je jedna praktična vježba.

Podijeli papir na četiri dijela i označi slijedeće:

ono što volim, ono što je svijetu potrebno, ono za što me mogu platiti i ono u čemu sam dobar.


1. Ono što volim

Ovo je najlakši dio vježbe. Zapiši sve što ti padne na pamet zbog čega se osjećaš dobro i sretno.


2. Ono što je svijetu potrebno

Namjeravamo li većinu vremena provesti radeći stvari koje volimo, naš će osjećaj sreće rasti, ali smo u opasnosti da upadnemo u bunar egoizma.

Osjećati se korisnim među ljudima koji nas okružuju jedna je od ključnih stvari jer se tako ostvarujemo kao ljudska bića


3. Ono za što me mogu platiti

Ako se ograničimo slijediti ono što smo napisali u prva dva kvadrata, možemo biti sretni i osjećati se korisnima za druge, ali trebamo i zaraditi vlastitu plaću i raspolagati novcem za svoje potrebe. Posao koji već obavljamo izravno nam daje novac, ali ima i poslova koji imaju potencijal to učiniti u budućnosti.

4. Ono u čemu sam dobar

Ponekad nam je teško znati u čemu smo dobri jer je naš potencijal prikriven zbog emocionalnih iskustava iz prošlosti. Ali, zapravo, možemo biti što god poželimo. A tko može reći bolje od nas koji je naš talent?

Kada osjetimo da je vrijeme za promjene, možda ćemo na početku osjetiti strah, ali kad jednom ispravimo smjer, shvatit ćemo da je strah bio neopravdan.

 Želimo vam sreću u pronalasku svog ikigaija. Vrijedi pokušati.

Sanda Kraljević
Foto: @penguinbooks
Sanda Kraljević
Foto: @penguinbooks