Hedi Slimane je lansirao novu kolekciju CELINE parfema

Hedi Slimane je upravo debitirao sa svojim prvim mirisnim notama i kolekcijom parfema za Celine otkada je preuzeo ulogu kreativnog direktora u 2018. godini. Devet od jedanaest parfema iz kolekcije je premijerno izašlo ovog mjeseca, dok će preostala dva stići na police u 2020. godini. Svih jedanaest  je označeno kao unisex od kojih je 8 namijenjeno za dan, a tri za noć.

Svih jedanaest imaju zajedničku puder notu i crpe inspiraciju iz francuskih parfema 60 i 70-ih godina prošlog stoljeća. Mada Celine nije najavio potpunu definiciju i opis parfema, kolekcija sadrži note irisa, ruže, hrastove mahovine, i „chypre“/ mediteranski korijeni/ osnovu bergamot i sandalovina.

Slimane im je nadjenuo imena po mjestima i događajima iz sopstvenog života Reptile, La Peau Nue (Bare Skin), Cologne Française, Nightclubbing, Parade, Dans Paris, Saint-German-Des-Près, Eau de Californie, Black Tie. Dva parfema koja će tek izaći 2020. su Bois Dormant and Rimbaud.

Slimane je dizajnirao i ambalažu, pravokutnu bočicu sa crnim lakiranim poklopcem. Bočica je inspirirana art deco motivima iz 17 stoljeća. Pakiranje također odaje počast djelu i homage Celine s pratećom kutijom za bocu inspiriranu drvenim panelima, koji su pronađeni u ateljeu u Hôtelu Colbert de Torcy.

Lejla Balavac Vučković
Foto: Instagram
Lejla Balavac Vučković
Foto: Instagram