Concealer. Tips & Tricks za pravilno nanošenje

Concealer, highlighter & Co pravi su beauty multitalenti. Ali koja je razlika između concealer, korektora i highlightera?

Foto @diormakeup

Highlighteri su samo blago pigmentirani i stoga ne prekrivaju previše. Oni reflektiraju svjetlost i time ističu ili “podižu” određena područja na licu. Korektori i concealeri imaju veću moć prekrivanja i upravo zbog toga ih koristimo za prekrivanje tamnih krugova oko očiju, nesavršenosti i prištića. Korektori su u breskvastim i ružičastim tonovima i nanose se prije concealera. Korektori neutraliziraju tamna pigmentirana područja oko ili ispod očiju. Concealer oponaša prirodni ton kože i zato dolazi u svjetlijim tonovima.

DIOR FOREVER SKIN CORRECT

1 KORAK PRONAĐITE SAVRŠEN CONCEALER

Većina CONCEALER proizvoda dostupna je u tekućem obliku s aplikatorom i u kremastoj teksturi u stiku. Koju teksturu odabrati ovisi o tipu kože, ali prije svega o namjeri. Tekući concealer s integriranim aplikatorom ili četkicom idealni su za brzo posvjetljivanje ili prekrivanje nepravilnosti na licu i za sve brze korekcije bez puno pripreme. Upravo zbog njihove svjetlije teksture mogu se nanositi u nekoliko slojeva, pa se željena moć prekrivanja može po potrebi i želji pojačavati. Također mogu imati dekongestivno djelovanje te se mogu koristiti na kapcima kao podloga ispod sjenila.

Concealer u stiku idealni su za prekrivanje nepravilnosti na koži lica ukoliko imate masnu kožu. Sebum kože upija njegovu teksturu, tako da su relativno dugo postojani i ne tamne. Pazite da u startu nanesete malu količinu i pojačavate nanošenje po potrebi. Tu su i puderasti concealeri koji se baziraju na mineralnim puderima i odlični su za osjetljivu kožu lica. Puderasta tekstura se lakše taloži i ne zahtijeva korekcije, tj. brzo ponovno nanošenje.

DIOR BACKSTAGE
FIX IT 2-in-1 prime & conceal face – eyes – lips

2 KORAK ODABERITE ODGOVARAJUĆU BOJU

Ton, prije svega, ne smije biti presvijetao. Ton ili boja concealera treba biti jako slična boji tena, mrvicu svjetlija. Na taj se način tamna područja neutraliziraju bez da djeluju neprirodno i previše naglašeno. U slučaju jako pigmentiranih mrlja ili vrlo jasnih tamnih krugova ispod očiju, čak bi trebao biti malo tamniji i tačno odgovarati tonu kože, jer se na taj način bolje prekriva i ne izgleda sivo na koži.

Odabranu boju nanesite najprije od vanjskog ruba oka prema obrazu i to laganim utapkavanjem, ako boja odgovara tonu kože lica onda je nijansa savršena. Ukoliko su tamni krugovi oko očiju plavkastog tona birajte žućkaste ili nijanse boje breskve, za tamniji ten lica idealni su concealeri u zlatnim nijansama.

3 KORAK PREKRIVANJE

Podloga se nanosi prva kako bi se različiti proizvodi nakon toga mogli što bolje uklopiti. Tamni krugovi oko očiju prekrivaju se na način da se concealer nanese najprije uz unutarnje rubove oko očiju prema vanjskim i dalje prema sredini lica stvarajući trokutast oblik. Na taj način izbjegavate jasne prelaze na licu koje ne želimo isticati. Izbjegavajte područje izravno uz donji rub kapka. Ukoliko prekrivate nepravilnosti ili hiperpigmentacije na licu, concealer nanosite uvijek zadnji, jer će nakon pudera ili bronzera ili rumenila nestati.

Maybelline Instant Age Rewind Eraser Dark Circle Eraser

APLIKATORI ILI ČETKICE

Concealer najlakše možete nanijeti blagim tapkanjem prstima, iako u ovom slučaju uvijek možemo nanijeti previše i nakon nekog vremena talog se stvori u sitnim borama ispod očiju i čini ih vidljivim, a to ne želimo. Najpreciznije nanošenje je pomoću aplikatora i sintetičkih četkica koja se lako čiste i održavaju i higijenske su. Glava četke ne smije biti prevelika, vrh bi trebao biti blago zaobljen. Za nanošenje concealera na lice idealna je ravna gusta četkica, a za nanošenje oko očiju idealna je manja zaobljena glava četkice.

Sanda Kraljević
Foto: Dior.com, Feelunique.com
Sanda Kraljević
Foto: Dior.com, Feelunique.com