4 prirodna napitka koja trebamo uvesti u svakodnevne rituale


A sigurno ih već imate doma.

Prirodni napitci savršen su lijek protiv fizičke i mentalne uznemirenosti. A to nam je sada itekako potrebno, bez obzira da li naše tijelo odgovara na ovaj potpuno drugačiji ritam življenja ili ne. Uz to, uvijek treba izbjegavati dehidraciju organizma, jer na taj način oslobađamo naše tijelo od stresa koji se akumulirao tokom dana – čak i unutar naša četiri zida. Posebno je važno ovih dana kada smo u izolaciji, a većina nas je u zatvorenim prostorima kod kuće, imati male svakodnevne rituale ispijanja prirodnih napitaka. Predlažemo vam da u svoju svakodnevnicu, ukoliko niste već, uvedete rituale ispijanje ova 4 napitka.

Mlijeko

unplash.com

Mlijeko djeluje kao prirodno sredstvo za opuštanje zahvaljujući aminokiselini triptofan koju sadrži, ona pogoduje proizvodnji serotonina, tkivnog hormona koji pozitivno djeluje na raspoloženje i smiruje živce. Čaša toplog mlijeka navečer je isprobana metoda da se riješite unutarnjeg nemira koji se stvorio tijekom dana.

Zob

unplash.com

Zob je superfood među žitaricama i smatra se prirodnim dodatkom prehrani jer ima izravan utjecaj na živčani sustav i tako se bori i protiv stresa i tjeskobe. Ovdje je važno konzumirati zob u njezinom najoriginalnijem obliku, tj. bez dodanog šećera. Na ovaj se način razvija čitava učinkovitost organizma, konstantna razina energije zahvaljujući vlaknima i sporo apsorbiranje; stabilizacija razine šećera u krvi; regulacija živčanog sustava oslobađanjem serotonina u mozgu – tako da nema drastičnih promjena raspoloženja. Dvije žlice pomiješajte s malo toplog mlijeka ili vode prije doručka.

Voda

unplash.com

Voda djeluje antistresno, već poznato. Kada je organizam dehidriran, oslobađa se hormon stresa kortizol, što signalizira tijelu da se nalazi u opasnoj situaciji ili u stanju nesigurnosti. Stoga nije slučajno što se tijelo sastoji od 60 posto vode koju trajno izlučujemo znojenjem i mokrenjem. Da bi se to nadoknadilo, potrebno je apsorbirati dovoljno tekućine. Uvijek prisutno pitanje: Koliko vode treba popiti? Ne previše i ne premalo. Ovisno o težini i prosječnoj tjelesnoj aktivnosti, stručnjaci preporučuju jedan mililitar vode po kilokaloriji koja je potrošena. Preciznije, oko 35 mililitara vode po svakom kilogramu težine. Dakle, ako osoba teži 60 kilograma, trebala bi piti oko 2,100 litara vode dnevno. S 80 kilograma, to je otprilike 2,800 litara.

Čaj od lipe

unplash.com

Čaj od cvjetova lipe je djelotvoran napitak protiv nesanice, umiruje napor i tako smanjuje stres i anksioznost. I da, bake su bile u pravu. Čaj od lipe smatra se klasičnim kućnim lijekom za liječenje emocionalne neravnoteže. Umirujuća i anksiolitička svojstva cvijeta lipe pomažu pri ubrzanom radu srca, što se događa kada smo pod stresom ili u strahu. Preporučuju se konzumiranje 2-3 puta dnevno, u malim gutljajima, kako biste se dobro pripremili za noćni san i regulirali visoki krvni tlak.

Styležurnal
Foto: unplash.com
Styležurnal
Foto: unplash.com